Rusija i Ukrajina: Za Moskvu i dalje zatvorena vrata Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-67073142

Rusija nije ponovo izabrana za članicu Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, više od godinu i po dana pošto je izbačena iz ove institucije zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva se nadala novom trogodišnjem mandatu čime bi se naglasile podele između zemalja članica UN oko nastavka podrške Ukrajini.

No, Bugarska i Albanija su dobile dva mesta u Savetu namenjena zemljama iz Istočne Evrope.

Glasanje je održano nekoliko dana pošto je u ruskom raketnom napadu poginulo 52 ljudi na severoistoku Ukrajine, u selu Hroza.

Rusija je dobila 83 glasa za od 193 zemalja članica Generalne skupštine UN, nasuprot Bugarske sa 160 i Albanije sa 123,

Ferit Hodža, ambasador Albanije, rekao je da je važno za zemlje članice da pokažu da nisu spremne da „prihvate piromana kao vatrogasca”.

Rusija je obećala da će pronaći „odgovarajuće rešenje za pitanje ljudskih prava” i rekla da želi da Savet ne bude „instrument koji služi političkim voljama jedne grupe zemalja”, aludirajući na Zapad.

Diplomate su rekle da se Moskva nadala da će povratiti deo međunarodnog kredibiliteta posle niza optužbi za kršenja ljudskih prava u Ukrajini i unutar granica Rusije.

Rusija je tvrdila da će dobiti glasove brojnih zemalja članica, posebno država u razvoju – na tajnom glasanju i kasnije objasnila da one privatno podržavaju Moskvu, ali ne žele da pruže javnu podršku da bi izbegle bes zapadnih država.

Prema nekim izvorima, Rusija je vodila snažnu kampanju, nudeći manjim zemljama žito i oružje za glasove.

Vasilij Nebenzija, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, optužio je Sjedinjene Američke države za vođenje kampanje za sprečavanje povratka njegove zemlje u Savet.

Rusiji je suspendovano članstvo u Savetu za ljudska prava u aprilu 2022, i za odluku je glasalo 93 zemalja članica, 24 je bilo protiv, a 58 uzdržano.

Od 2024, Savet će tri godine činiti predstavnici Albanije, Brazila, Bugarske, Burundija, Kine, Obale Slonovače, Dominikanske republike, Francuske, Gane, Indonezije, Japana, Kuvajta, Malavija i Holandije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top